Menu

Nieuwsbrief #002, If You Are Not There, Where Are You?

28 september 2017 - News

September 20, 2017

Via wetenschap en kunst proberen wij de stilte rond absence epilepsie bij kinderen en jongeren te doorbreken, en daarmee tegelijk een bijdrage te leveren aan het veel bredere discours over de relatie tussen realiteit en verbeelding.
We zoeken taal voor de multi zintuigelijke ervaring van absences. Een ervaring van afwezigheid, ‘er even niet zijn’. En als je dan even weg bent, waar ben je dan?

Ons project is multi mediaal, beweegt zich in vele domeinen en gaat allerlei cross verbindingen aan. Zonder al onze partners en domeinen zou IYANTWAY nooit zo’n rijk project worden. Als we spreken over ons, hebben we het over iedereen die aan If You Are Not There, Where Are You , meewerkt, meebouwt en meedenkt. Een team van multi getalenteerde en betrokken partners.
Hieronder een overzicht van al ‘onze’ activiteiten de komende maanden.

HELSINKI: Presentatie

Het kernteam van de HKU was door de University of the Arts Helsinki uitgenodigd om begin september tijdens de vijfde editie van CARPA (Colloqium on Artistic Research in Performing Arts) ons project te presenteren voor een internationale groep van wetenschappers en kunstenaars.

Thema van deze conferentie was Perilous Experience – Extending Experience through Artistic Research. Perilous betekent letterlijk delicaat maar ook benard, benauwd, angstaanjagend, kritiek of halsbrekend. Een term die wonderwel bij ons project en de ervaringen die we proberen te ‘mappen’ past. Zowel het thema als onze manier van werken resoneerde dan ook erg bij de aanwezigen en verschillende internationale connecties zijn gelegd.

In de presentatie vertelden onze kunstenaars/ onderzoekers die vanuit het Lectoraat Performatieve Maakprocessen bij ons project betrokken zijn o.a. over het bijzondere maakproces van co-creatie met de deelnemers, ethiek en ownership en hoe überhaupt deze ervaringen te benaderen en te ‘mappen’.
Lees hier de blog van componist Falk Hübner erover:

AMSTERDAM: Een KinderCollege

Met onze partner Monobanda PLAY, zijn we een VR Experience aan het ontwikkelen die op 25 oktober aanstaande gepresenteerd wordt op Cinekid filmfestival voor kinderen in Amsterdam. We geven dan ook een KinderCollege: Kijken met je hersenen.
Voor iedereen die meer wil weten van optische illusies, hallucinaties, dromen en bedrog: Kortom hoe we beelden maken in ons hoofd. Een uur lang college van professors, filosofen, kunstenaars, goochelaars en VR game ontwerpers. Tijdens het KinderCollege worden de website en de VR-Game feestelijk geopend. Na afloop en de hele volgende dag is de VR Game te spelen op Cinekid.
Kaartjes vanaf 5 oktober te bestellen

AMSTERDAM: Stedelijk Museum

Op Vrijdag 3 november zijn we, met onze VR experience, een onderdeel van Stedelijk Statements.
Een expert, kunstenaar, criticus of cultureel ondernemer stelt een avond samen in het Stedelijk Museum. De curator van het programma krijgt alle gelegenheid haar of zijn visie op beeldende kunst en vormgeving toe te lichten aan de hand van nieuw, artistiek en/of wetenschappelijk onderzoek, dat wordt gepresenteerd in een avondprogramma met lezingen, discussies, performances en filmvertoningen. Deze avond wordt gecureerd door Patricia Pisters die voor de tweede keer het Worldling The Brain Festival organiseert.
Kaartjes bestel je hier.

NIJMEGEN: Science Film Festival

Op 11 november zijn we op het Inscience FilmFestival.
We laten stukken zien uit onze researchfilm, waar je de kinderen en jongeren ziet werken met de kunstenaars tijdens het vormgeven van absences. Ook vertellen we over het werken met Virtual Reality, en kun je onze demo VR experience beleven.
Kaartjes hier verkrijgbaar, vanaf oktober.

UTRECHT: Boek

As we speak zijn de leden van het lectoraat Performatieve Maakprocessen van de HKU druk bezig de laatste hand te leggen aan de eerste grote publicatie over IYANTWAY, die eind november tweetalig (zowel in Nederlands als Engels) uit gaat komen. Onze speciale methode van mapping the experience, co-creatie, de veranderende rol van de kunstenaar, ownership en ethiek maar ook nieuwe technologie en mixed media, tips voor transmedia makers: diverse zaken komen in dit boek aan bod. De publicatie is bedoeld voor zowel (transmedia) makers als mensen binnen het internationale veld van artistiek onderzoek. De publicatie is onderdeel van de reeks van het Lectoraat Performatieve Maakprocessen en wordt gepubliceerd in samenwerking met International Theatre & Film Books.
Meer info/bestelling? Stuur een mailtje naar marieke.nooren@hku.nl.

BARCELONA: Tentoonstelling

Tenslotte nog een tip: Wie nog een stedentripje wil plannen, de geweldige VR tentoonstelling van Björk is in Barcelona is zojuist verlengd tot 22 oktober.
«Virtual reality is not only a continuity to the music video but has a even more intimate theatrical potential, ideal for this emotional journey.»
Björk
De tentoonstelling is een reis door de tracks van haar nieuwste album Vulnicura. Een van de nummers is Notget VR, (heeft net de Grand Prix gewonnen op het Cannes Festival.)